Taxatie volgens Art. 275 Wetboek van Koophandel (WvK)

U wilt uw klassieker (of Youngtimer) WA-casco (”all-risk”) of WA beperkt casco (brand en diefstal) verzekeren? Voorkom daarbij verrassingen achteraf en sluit een klassiekerverzekering af met vermelding van de waarde van uw auto!

Het beste bent u daarbij af met de zogenoemde “taxatie conform art. 275 WvK”. Dit artikel bepaalt dat indien de waarde van uw voertuig door een door de verzekeraar geaccepteerde deskundige is vastgesteld, hij gehouden is aan deze taxatie. Hij moet u te allen tijde het overeengekomen schadebedrag zonder discussie uitbetalen, tenzij hij bedrog uwerzijds kan aantonen. Een door de Arrondissementsrechtbank Beëdigd Taxateur is voor verzekeraars veelal de enige geaccepteerde deskundige.

Het is in ieder geval belangrijk dat er in uw polis duidelijk vermeld staat dat de waardebepaling overeenkomstig artikel 275 WvK heeft plaats gevonden. Indien dat er niet bij vermeld is moet u uitgaan van de waardebepaling conform artikel 274 WvK waarbij op basis van de dagwaarde uitgekeerd mag worden. Dat kan een lastige en langdurige discussie gaan worden. Controle op vermelding daarvan in de polis is aan u! Taxaties hebben voor de verzekering een beperkte “houdbaarheidsdatum”. Over het algemeen is dat 2 tot 3 jaar. Op een verlopen taxatierapport kunt u geen verhaal meer halen. Zonde dus! Het is uw eigen verantwoording en vaak herinnert uw verzekeraar u niet aan een verlopen taxatierapport.

Bron: Diverse verzekeringsmaatschappijen


Begin Terug Afdrukvoorbeeld Zoeken Sitemap Contact Login