'Open dak' rijden

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag of ik nog een zwart dakje had liggen. Deze persoon vroeg mij dat omdat het dak van zijn x1/9 tijdens het rijden er van afgewaaid was. Dit is op zicht best vervelend en je maakt hier ook niet echt vrienden mee bij het achterop komend verkeer en eventuele voetgangers/fietsers.

Hoe kan dit eigenlijk gebeuren en hoe verkom je problemen?
Met open dak rijden is natuurlijk het fijnste wat er is. Helaas kan dit in Nederland niet zo vaak, het is dus belangrijk om de scharnieren waar het dak mee dicht gaat eens kritisch te bekijken. Bekijk de scharnieren waar het dak mee dicht gaat eens goed op veiligheid. 

schar1groot.jpg
schar2groot.jpg
Zoals op de foto's te zien is, is dit gedeelte vaak erg roestig. Dit heeft tot gevolg dat het sluiten niet meer gaat zoals het moet gaan. Door deze roest bestaat de kans dat de scharnieren met schroeven en al uit het dak worden gerukt.

Hoe los ik dit op?
Haal de complete scharnieren van het dak,  spuit ze echter wel eerst in met wat kruipolie dit maakt het demonteren makkelijker. Na het inspuiten haal je de twee borgclips los en verwijder je de twee pennen. Er vallen dan per kant twee ringen uit die je samen met de borgclip moet vervangen. Houdt er rekening mee dat dit speciale gebogen ringen zijn en dus geen platte. Schuur van de pennen de roest eraf en zet alles in elkaar met wat vet. Als je alles toch gedemonteerd hebt schuur dan gelijk de twee beugels en maak ze met een spuitbus mat zwart. Dan ziet dit er ook gelijk weer netjes uit.

Met de twee bevestigingen van de achterkant kan je het dak afstellen. Maak de vier schroeven los en haal de steun er vanaf dan zie aan de onderkant een schuifplaat zitten. Deze maak je weer gangbaar met wat olie. Als deze plaat niet los komt help hem dan een beetje met een hamer en een drevel.

Alles bij elkaar is dit een klein beetje werk. Het verkomt echter een hoop schade en ellende. Als het dak eraf waait is de schade en het leed namelijk vaak niet te overzien.

Begin Terug Afdrukvoorbeeld Zoeken Sitemap Contact Login