Kofferkleppen: Help ik krijg ze niet meer open!

Ik kreeg laatst de onderstaande mail binnen van een Fiat X1/9 rijder:

Hoi Leo,

De hendelunit voor achterklep en motorkap zijn keurig gemonteerd, wil ik de kleppen opendoen kan ik de hendels gewoon naar boven trekken, niks kleppen open.

Blijkt dat ze de kabels aan de tonnetjes niet goed hebben vastgedraaid. Nu krijg ik de motorklep nog net open, maar de achterklep niet dus. Aangezien ik het slot handmatig moet proberen open te maken, heb jij nog tips. Schijnt dat ze de kabel niet goed aan het slot hebben vastgemaakt dus de kabel ligt los. Als ik een achterlamp unit losdraai kan ik dan in bij het slot van de achterste kofferklep komen ?! Denk dat ik een basiscursus automonteur ga volgen want ben nu al bij 3 vakgarages geweest en ik kom blijkbaar alleen maar "prutsers" tegen. Enfin je begrijpt het zit niet mee. Kortom als je tips hebt om de sloten weer open te krijgen, ik hou me aanbevolen.

Deze problemen komen vaker voor dan gedacht, maar zijn gelukkig te verhelpen. De tips die ik hem gaf waren: demonteer de kentekenplaat en probeer met een lasdraad door een van de vierkante gaatjes bij de kabel te komen.  Mocht dit niet lukken demonteer dan de glazen van het achterlicht en boor de vier moeren los van de bevestiging. Als de kabels bij de hendels kapot zijn gegaan, draai dan de schroef los en probeer met een tang aan de kabel trekken. Helaas zorgt dit laatste voor veel ergernis en is de kans op lakschade erg groot.

Dit probleem is echter eigenlijk helemaal niet nodig. Door het zelf gelijk goed aan te pakken kunnen een hoop problemen worden voorkomen.

Omdat de kabels niet het eeuwige leven hebben is het verstandig om ze, zowel de binnen als de buiten kabel, te vervangen. Meestal zit er origineel een ijzeren kabel in, deze is echter niet beslist noodzakelijk want om de kleppen te kunnen openen heb je alleen maar een trekbeweging nodig. Bewaar wel de oude ijzeren kabels die overblijven want deze kan je later nog eens gebruiken voor je kachel. De kabels van de kachel hebben namelijk een trek en duwbeweging nodig.

Voor de kleppen is een kabel van een van een fiets of brommer een goede en goedkope oplossing. De fietsenmaker heeft deze kabels met eventuele tonnetjes en bevestigingen op voorraad.

IMGP0716.jpg
IMGP0718.jpg
IMGP0715.jpg
583.jpg

1. Demonteer met een schroef de greep die aan de linker deurstijl in de auto zit en knip met een zijkniptang de twee oude kabels los van de greep.

2. Demonteer dan de drie slotvangers (of apart) die met elk twee bouten vast zitten. Knip daarna van de slotvangers de kabels er ook vanaf maar laat de oude kabels nog even zitten.
Tip: merk de slotvangers met een stift zodat je weet waar en hoe ze moeten zitten!

3.
Volg hierna de oude kabels en kijk waar ze eventueel met clips vast zitten en maak deze clips ook los.

4.
Plak hierna met een goede tape de nieuwe kabel aan de oude vast en trek de nieuwe kabel weer op zijn plaats. Zorg ervoor dat je aan het begin en het uiteinde van de nieuwe kabel de juiste tonnetjes gebruikt. Let hierbij ook op de lengte van de kabels, die kan je op maat knippen met de tang.

5.
Bevestig hierna de binnenkabel en losse noodkabel aan de slotvangers en steek de binnenkabel met wat olie door de buitenkabel. Plaats daarna de slotvanger, er van uitgaande hij schoongemaakt is, weer terug.

6.
Als laatste bevestig je de kabels aan de hendels en zorg je ervoor dat er voldoende spanning op staat.

7. 
Monteer de noodkabel zoals deze origineel gemonteerd moeten zijn. Deze noodkabel van de achterste kofferklep moet volgens de instructie van fiat links achter in de motorruimte uitkomen. Bevestig ook een noodkabel bij de voorste kofferklep en laat deze ergens onder het dashboard uitkomen. Om de kleppen strak, los, links en of rechts af te stellen kan je met de slotvanger schuiven. Ook kan je met de twee afstelrubbers de hoogte of laagte verstellen.

Let op en controleer eerst een paar keer of de sloten naar behoren werken, doe dus nooit eerst de klep dicht. Druk eerst met een schroevendraaier de pal van de slotvanger naar beneden en trek hem daarna met de hendels open. Zo wordt het probleem, zoals in de mail beschreven is, voorkomen.

585.jpg
586.jpg

Begin Terug Afdrukvoorbeeld Zoeken Sitemap Contact Login